Strawberi Putih, Rasanya Seperti Buah Nenas

Pernahkah anda mendengar tentang Pineberries? Strawberi putih ini adalah “strawberi hibrid” dengan warna merah jambu atau putih. Beri ini beraroma dan rasanya seperti nanas. Oleh kerana hasil buah yang agak rendah, maka beri ini jarang didapati dan agak mahal.

Mendapatkan Pineberries


Foto: ttseeds.com

Cara paling mudah untuk mendapatkan pineberries adalah untuk mendapatkan kilang Pineberry dari penanam yang disahkan. Tumbuhan Bareroot agak murah, sementara Pineberries pasu siap untuk menghasilkan buah lebih cepat.

Oleh kerana pineberries adalah buah beri hibrid, maka membeli atau memeliharanya ada risiko yang tinggi. Anda boleh mengahwinkan beri anda, akan tetapi anda tidak tahu beri anda akan jadi seperti apa selepas itu. Adakah ia akan jadi pineberry atau sebaliknya?

Jika anda ingin cuba menananmnya, cuba dengan pineberry yang disahkan pokoknya. Kerana penghasilan hibrid pineberry ini tidak semuanya jadi. Malah anda tidak tahu kacukan mana yang harus diguna untuk menghasilkan pineberry ini.

Penyediaan dan Penanaman

Foto: ebay.com

Pineberries mempunyai sistem akar rendah, seperti strawberi yang lain. Mereka memerlukan tanah dengan pH antara 5.5 dan 6.5 dan saliran yang baik. Kekurangan saliran boleh menyebabkan banyak masalah. Apabila memilih tanah anda, pastikan tanaman sebelumnya bukan terung, lada, tomato, kentang, dan buah beri. Jika boleh, biarkan mereka dalam bekas yang lebih besar dan tanah yang digemburkan..

Bercakap mengenai tanah, adalah penting untuk memastikan ia kaya dengan nutrien dan bahan organik. Pastikan ia lembap, tetapi jangan terlalu basah.

Persenyawaan: Tambah baja cecair yang kaya dengan fosforus dan kalium setiap dua hingga empat minggu. Apabila musim tanaman berakhir, mengurangkan jumlah baja untuk mengeras tanaman.

Baca Juga Buah Pisang Biru, Rasa Seperti Aiskrim Vanilla
Penyiraman: Seperti yang sudah dibincangkan di atas, adalah penting untuk menjaga tanah lembap sepanjang masa, tetapi tidak basah. Semasa hari yang lebih panas, menggunakan sistem titisan adalah idea yang baik.

Mulching: Mulch sangat penting, kerana ia menghalang kehilangan lembapan, memakan tumbuhan apabila ia terurai, menyimpan tanah sedikit berasid, dan ia melindungi akar semasa musim sejuk.

Menanam: Anda boleh menanam pineberries secara langsung dalam tanah dalam baris (setiap baris harus terdiri daripada pineberries dan strawberi biasa dalam nisbah 4: 1).

Mulailah dengan menanam dua pokok pineberry, diikuti oleh tumbuhan strawberi, diikuti oleh empat pokok pineberry dan teruskan tumbuhan 4: 1 hingga akhir baris, mengakhiri baris dengan dua pineberries.

Sekiranya anda menanam pineberries anda di dalam bekas menegak, bakul gantung, atau cara “raised bed”, pastikan anda menanamnya dalam nisbah 4: 1 dan memberi mereka ruang untuk berkembang. Petikan dari laman globalremedyhouse.com.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*