Orang Yang Banyak Membaca Buku Lebih Baik, Bersopan dan Berempati – Kajian

Menjadi ulat buku difahami sebagai hobi seorang yang suka bersendirian. Tidak seperti menonton televisyen, sangat sukar untuk membaca buku dalam satu kumpulan atau dengan seorang lain.

Golongan ini dipanggil sebagai golongan introvert. Menurut penyelidikan, orang yang rajin membaca khususnya buku fiksyen-cenderung untuk memaparkan tingkah laku yang lebih ramah dan lebih berempati.

Kesimpulan ini berdasarkan kajian di Kingston University di London. Para penyelidik meminta 123 orang mengenai tabiat membaca atau tabiat menonton rancangan televisyen mereka. Mereka juga menyatakan genre yang mereka sukai adalah komedi, bukan fiksyen, romantik atau drama.

Para penyelidik kemudian menguji kemahiran sosial mereka, bertanya soalan seperti: Berapa kerap anda mempertimbangkan pandangan orang lain berbanding dengan pandangan anda sendiri? Atau, adakah anda mudah untuk membantu orang lain secara aktif?

Anda mungkin berfikir bahawa orang yang lebih suka menonton televisyen akan memaparkan tingkah laku yang lebih mesra. Walau bagaimanapun, keputusan menunjukkan sebaliknya. Pembaca buku muncul di tangga teratas apabila memaparkan tingkah laku yang lebih berempati. Mereka juga mendapati bahawa mereka yang menonton televisyen sebenarnya menunjukkan lebih banyak tingkah laku anti-sosial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*