‘Mohon Guna Gelaran Dengan Betul’ – Janna Nick Balas Teguran PU Syed Isu Video IG Keterlaluan

Video ‘drama sebabak’ yang dikongsi Janna Nick di akaun Instagram miliknya ditegur PU Syed. Dalam video yang berdurasi 1:37 minit itu, Janna melakonkan watak seolah sedang berhibur di kelab malam.

Susulan itu, PU Syed mengambil kesempatan menegur tindakan keterlaluan pelakon itu hanya di ruangan media sosialnya. Dia menyifatkan pengisian video seperti itu tidak perlu ditayangkan umum kerana bakal dapat pandangan negatif masyarakat. Ini pula respon Janna Nick.

‘Why not I pergi neraka je..’

Meskipun menyedari video ini hanyalah lakonan semata-mata, namun, ianya mengundang PU Syed untuk menegur kenyataan yang dikeluarkan pelakon wanita itu.

Video tersebut memperlihatkan lakonan Janna Nick menerima panggilan video (video call) dari kekasihnya. Situasi seolah berada di sebuah kelab dan ditangan pelakon itu memegang segelas air sirap yang diibaratkan arak.

Biarlah dengan iman bukan nafsu

PU Syed menegur tindakan dan aksi Janna Nick adalah tidak sepatutnya. Seharusnya dia sebagai pelakon perlu menunjukkan tingkah laku yang baik untuk pengikut dan peminat.

Video-video yang membawa kepada fitnah, toksah di publish kepada khalayak, anda ramai followers, jika mereka ikut, takkah membawa dosa pada diri mereka dan anda juga akan berkongsi bersama-sama dosa tersebut.

Maaf ambe guna bahasa sarcastic dalam teguran terbuka ini, harap difahami, kita semua satu akidah, kita sayang saudara seIslam kita.

Baguskah lakonan begitu?

PU Syed turut mengakui dan menyedari bahawa video tersebut hanya lakonan sahaja. Tetapi menjadi persoalannya, adakah lakonan sedemikian adalah sesuatu yang wajar disisi agama.

Ambe berdakwah sejak di bangku sekolah menengah lagi, masa tu belum ada IG, FB, dan ambe belum lagi berniaga. Tegur secara terbuka lebih kena pada orang yang ramai followers, agar mereka sedar akan kesilapan yang dilakukan oleh orang yang mereka follow itu dan mereka dapat menegurnya juga agar lebih menjaga penampilan di dunia ini.

Ambe tahu, video itu hanya lakonan, tapi baguskah lakonan begitu dengan gaya begitu? Matlamat tidak menghalalkan cara wahai saudari.

Rosak peminat sebab rosaknya apa yang mereka minati, di seluruh dunia manusia diserang satu penyakit, iaitu berseronok-seronok dengan dosa sehingga merasakan apa yang mereka lakukan itu tidak ada apa-apa, hanya suka-suka. Dalam Islam ada istilah Amar Ma’ruf dan Nahiy Munkar.

Ikhlas dari seorang yang masih belajar

Sementara itu, Janna Nick turut respon terhadap teguran yang dilontarkan PU Syed. Dia mengakui masih dalam proses untuk mendalami ilmu agama dan tidak salah sekiranya individu menegurnya dengan cara baik. Janna Nick mengakui dan mempercayai dengan individu yang mempunyai gelaran ‘Pencetus Ummah’ dapat membimbing dan memberi ilmu.

Dia juga mengagumi teguran yang diamalkan PU Azman dalam menyampaikan dakwah. Teguran PU Azman tidak menyakiti mana-mana individu dan membuatkan ramai suka akan teguran tersebut.

Sekadar buat hiburan untuk pengikut

Kepada PU Syed, guna cara kreatif untuk raih viewers yang tinggi untuk sosial media. Bukan cara mengeji atau menyebar benci. Saya di instagram bukan 100% diri saya. Sekadar buat hiburan untuk pengikut. Dalam erti kata lain hanya content. Hiburan buat yang menonton.

Janna Nick turut menegur PU Syed untuk menggunakan platform Instagram dengan cara kreatif bagi raih penonton. Bukannya menggunakan teguran keji untuk raih perhatian. Janna mengakui dirinya di Instagram hanya untuk menghiburkan pengikut dan sebagai hiburan semata. Pelakon itu bagaimanapun memohon maaf sekiranya kata-katanya itu telah menyakiti mana-mana pihak.

Sumber: Janna NickPU Syed

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*