Mengapakah Limau Mandarin Dihidangkan Pada Setiap Perayaan Tahun Baru Cina?

Masyarakat bangsa Cina tidak lama lagi akan merayakan tahun baru. Pada hari itu, orang yang merayakan hari ini akan melakukan pelbagai perkara yang telah menjadi tradisi untuk masa yang lama.

Pada hari pertama Tahun Baru Cina, seseorang mesti terus gembira dan tidak menangis. Jika pada hari itu menangis atau sedih maka diyakini sepanjang tahun anda akan rasa sedih. Ada juga satu kepercayaan yang selalu dijaga dari generasi ke generasi. Setiap tahun, hari istimewa ini akan sentiasa dirayakan dengan ahli keluarga berkumpul, berdoa, malah berkongsi angpau.

Pelbagai tradisi tradisonal masih diamalkan supaya sentiasa terjaga. Salah satu tradisi yang tidak sepatutnya hilang adalah mempersiapkan makanan yang mesti hadir pada perayaan Tahun Baru Cina. Apakah falsafah di sebalik pemilihan buah ini?

Buah-buahan dijamu pada Tahun Baru Cina bukan hanya simbol, tetapi sememangnya untuk menyegarkan kehidupan. Apabila datang tahun baru, memberikan banyak buah, dan mengatur susunannya menjadi menarik. Menyajikan buah ini juga akan membantu mengurangkan stres.

Sesetengah buah-buahan dianggap membawa nasib baik sepanjang tahun. Buah oren contohnya, dalam kuantiti berlimpah, dan mengatur susunannya menjadi menarik. Di samping itu, terdapat juga anggur dan pomelo yang dianggap membawa nasib baik dan kemakmuran sepanjang tahun.

Perkataan bahasa orang cina untuk buah ‘oren’ dan ’emas’ kedengaran hampir sama. Menghidangkan limau mandarin di Tahun Baru Cina juga dipercayai membawa nasib baik dan kemakmuran pada tahun yang akan datang. Menyediakan oren ketika Tahun Baru Cina dianggap memberi lebih banyak nasib baik.

Selain itu ada kepercayaan yang mengatakan akan lebih baik untuk memberi limau mandarin dengan daun. Daun dalam buah oren ini melambangkan panjang umur.

Yang terakhir, yang paling menarik, masyarakat Cina nampaknya tidak memberi buah-buahan ini dalam jumlah angka empat. Bagi orang Cina, nombor empat dikaitkan dengan kematian.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*