Buah Pisang Biru, Rasa Seperti Aiskrim Vanilla

Pokok Java Blue atau Buah pisang yang berwarna biru ini menyerupai rasa aiskrim vanilla. Memang benar! Buah ini mempunyai aroma yang manis dan namanya berasal dari warna kulit biru pisang tersebut ketika masih mentah. Apabila ia masak, ia akan berubah menjadi kuning pucat atau warna kehijauan.

Pisang merupakan buah-buahan tropika, maka ia tidak hidup di kawasan beriklim sejuk. Pokok pisang akan mula mati jika mencapai suhu rendah 28°F. Tapi, berlainan dengan pisang biru ini. Ia tahan dengan suhu sejuk, malah ia boleh tumbuh pada suhu 20°F/-7°C.

Ingin Tanam ‘Ice Cream Vanilla’ Di Tanah Anda?

Pisang Biru

Foto: amazon.com

Di Amerika Syarikat, pisang Jawa Barat sesuai untuk berkembang di zon USDA 9b hingga 11, walaupun beberapa petani menanam dari zon 8 hingga 11, yang merupakan bahagian dari zon tertutup. Terdapat peta zon yang tersedia, yang membolehkan para petani mengetahui di mana tumbuhan mungkin berkembang maju.

Pokok Java Blue matang mempunyai ketinggian 15 hingga 20 kaki. Jika anda memilih untuk menanam pseudostem, ia akan mengambil masa kira-kira sembilan bulan untuk menghasilkan buah. Dengan kata lain, anda boleh mendapatkan pokok-pokok pada peringkat tumbuhan yang berbeza untuk dihantar ke rumah anda.

Berikut adalah beberapa petua tentang bagaimana untuk menanam Blue Java anda dengan cara yang betul:


Foto: efanews.eu

Air sangat penting untuk pisang ini. Pisang suka tumbuh seperti di tanah yang subur dan hangat dengan kelembapan tinggi. Pisang memerlukan banyak penyuburan. Gunakan baja NPK dengan nutrien dalam nisbah 3: 1: 6.

Untuk tumbuhan yang bertinggi 1 kaki, anda memerlukan secawan baja sebulan. Pastikan anda menyemai apabila cuaca hangat. Sembur baja di sekitar akar dan airkan zarah-zarah tersebut di dalam tanah. Tambah satu lagi cawan ke campuran untuk setiap dua kaki tambahan tumbuhan tumbuh.

Pisang memerlukan cahaya matahari untuk bercambah. Mendung berterusan tidak baik untuk tumbuh-tumbuhan bercambah. Daun Pisang Jawa Biru luas dan kuat dan boleh digunakan di tempat kertas kertas, kerajang aluminium, atau bungkusan sejenis untuk memasak. Mereka boleh digunakan untuk pengeringan, memanggang, membakar, mendidih, dan mengukus.

Seperti pisang sendiri rasa seperti aiskrim vanila, anda boleh memakannya sebagai pengganti ais krim. Pisang kurang lemak dan makanan yang padat tenaga. Pisang 100 gram mengandungi 89 kalori, 22.8 gram karbohidrat, dan 0.3 gram lemak.

Pisang adalah beberapa sumber terbaik kalium, mineral yang menyokong tindak balas sel saraf dan ransangan otot yang betul. Pengambilan kalium yang betul adalah penting untuk degupan jantung yang betul serta paras tekanan darah yang terkawal.

Pisang Jawa Biru boleh dimanfaatkan seperti pisang biasa dalam setiap resipi, seperti kuih oatmeal pisang, pancake pisang, smoothie, kek pisang, dan banyak lagi. Petikan dari globalremedyhouse.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*