’14 Tahun Tak Jumpa Mak’ – Ustaz Ebit Lew Kongsi Kisah Sebenar Wanita OKU Berkerusi Roda

Semalam viral di media sosial, seorang wanita kelainan upaya bersendirian ke pasar raya membeli barang keperluan selepas menerima wang Bantuan Prihatin Nasional (BPN). Menerusi sebuah video yang dikongsikan Khairul Zulkefli, dapat dilihat wanita tersebut dipakaikan penutup hidung dan mulut sebelum beredar.

Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew sempat singgah ke rumah wanita tersebut bertanyakan khabar lanjut selepas melihat video viral di laman sosial.

Rumah beli sendiri

Menangis tengok video tentera pakaikan mask untuk makcik ini naik kerusi roda elektrik. Pagi-pagi terus cari rumah Kakak Noraini Wong. Tengok ada adik muda yang baik nak pergi rumah makcik ini tapi dia tak nak buka pintu. Bila saya sampai buka mask. Dia menangis. Dia kata ustaz cina penceramah tv. Ebit lew. Saya selalu doa menangis nak jumpa ustaz. Saya tak pandai Islam nak berdakwah macam ustaz.

Terus rasa sebak sangat. Kakak ini meluah segala kisah hidupnya. Menangis semua yang ada disitu. Dia cerita dari kecil sampai sekarang. Sekarang kerja jual kacang-kacang sikit-sikit tepi jalan. Sekarang dah tak jual sebab PKP. Dengan kerusi roda elektrik tu dia kesana sini cari rezeki. Allahuakbar. Sikit pun tak mengharapkan sesiapa. Rumah tu dia kumpul duit beli sendiri. Beli sendiri. Terkejut mendengarnya. Menangis mendengarnya.

Tolak pemberian pada awalnya

Dari mula kakak ni menangis. Tanya pasal Islam. Dia betul-betul kenal saya. Dulu berisi sikit katanya. Saya tak pandai mengaji. Kadang Tahajud susah nak bangun berwuduk. Beliau peluk Islam umur 20an.

Saya beri belanja padanya. Dia tolak pemberian orang awalnya. Tapi bila saya kata hadiah kena ambil. Dia ambil. Banyak kucing dia jaga beri makan.

Dah 14 tahun tak jumpa mak

Katanya doa ini ajaib dapat jumpa ustaz. Berulang dia kata happy dapat jumpa saya. Cita-citanya yang lain yang sangat besar nak jumpa mak dah 14 tahun tak jumpa. Dia asyik menangis rindu mak. Tapi takut. InsyaAllah saya akan bantu. Pohon doa semua. Saya minta beliau doakan saya. 3 doa saya minta dia tolong doakan saya.

Saya dah ambil nombor adiknya di Singapura untuk dapatkan nombor maknya. InsyaAllah akan ziarah maknya nanti. Dan bawa akak ini. Doakan yer. -ebitlew

“Saudaraku disebalik ujian ada rahmat”
Pertubuhan Kasih Umat Malaysia.
CIMB 8603546376

Kredit : ohbulan

Sumber : Ustaz Ebit Lew

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*